Pokeren op je werk?

 
17 maart 2008

Bij mijn huidige opdrachtgever loopt een pilot project waarbij Scrum wordt ingezet als ontwikkelmethode. Scrum is een “agile” ontwikkelmethode waarbij het ontwikkelproces wordt opgedeelt in korte iteraties (Scrum term: sprints). Voorafgaand aan een sprint vindt er een “Sprint planning meeting” plaats waarbij bepaald wordt welke functionaliteit in de volgende sprint opgeleverd gaat worden. Tijdens een sprint is er elke dag een kort status overleg (“the daily scrum”) welke staande wordt gehouden.

Een onderdeel van Scrum waar ik erg enthousiast over ben, is de pokerplanning. Pokerplanning is een techniek om in een Scrumproject inschattingen te maken. Deze techniek kan worden ingezet tijdens een “Sprint planning meeting”. Alle teamleden hebben een setje met poker kaarten met daarop verschillende waarden. Om een bepaalde taak in te schatten pakken alle teamleden een kaartje met hun inschatting en leggen die omgekeerd voor zich neer. Het is de bedoeling dat iedereen op hetzelfde moment zijn kaartje omdraait. Hiermee voorkom je dat de inschattingen elkaar beïnvloeden.

Indien er grote verschillen zijn tussen de inschattingen is het de bedoeling dat de teamleden aan elkaar uit leggen hoe ze tot hun inschatting zijn gekomen. Vaak blijkt dan dat men een ander beeld had van wat er onder een bepaalde taak wordt verstaan. Na een verduidelijking van de taak kan er een nieuwe pokerronde gespeeld worden waarbij de inschattingen hopelijk dichter bij elkaar komen te liggen. Of men kan besluiten om de taak op te splitsen in kleinere taken die beter in te schatten zijn.

Het meest gebruikte pokerdek bevat de waarden 0, 1/2, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40 en 100 dagen. De tussenliggende waarden zijn met opzet weggelaten om geen vals gevoel van nauwkeurigheid aan de inschattingen mee te geven. Verder is er een kaart met een vraagteken erop. Deze geeft aan dat je echt geen idee hebt en meer uitleg wilt. En ook niet onbelangrijk, er is een kaart met een koffiebeker. Wanneer je die inzet, vind je het hoog tijd voor een kleine pauze.

Naast hopelijk betere planningen zorgt deze aanpak ook voor meer betrokkenheid van de teamleden bij de resultaten van het project. Dus ik schat zo in, nog even en elk bedrijf heeft een ‘pokertafel’ :-)


Werken met ?
Kijk dan bij onze mogelijkheden voor zowel starters als ervaren engineers.


Categorieën: Project- & procesmanagement

Tags: ,


Reacties (6)

 • De pokerkaarten stellen relatieve schattingen voor, en zijn op zich geen absolute eenheid zoals uren of dagen.
  Bij het begin wordt de kleinste userstory (de set met userstories maakt het project) gekwalificeerd als 1 storypoint. De anders stories worden vervolgends naar deze maatstaf geschat. De daadwerkelijke planning (in tijd) komt slechts voort na bepaling van de ontwikkelsnelheid / velocity. Een minder nauwkeurige manier is een representatieve set aan stories ook in uren te schatten aan het begin met experts qua doorlooptijd en hieruit een totaal te extrapoleren icm de relatieve storypoints. Men moet dan wel bedacht zijn op de overhead welke project werkvormen met zich meebrengen

  Geplaatst op 29 september 2008 om 23:16 Permalink

 • Willem Versteegt schreef:

  Een sprint van 30 dagen is anderhalve maand (6 weken). Als je bij het pokerplannen op of over de 13 dagen zit, moet je inderdaad overwegen of de opdracht niet in deelopdrachten opgedeeld moet worden.

  Geplaatst op 26 mei 2008 om 9:51 Permalink

 • Jasper Gilhuis schreef:

  Klinkt zeker als een handig hulpmiddel! Ik vraag mij echter wel af waarom de kaarten in dagen zijn? Meeste sprints duren toch maximaal 30 dagen. Een taak van meer dan 1 dag ( 8 uur ) is al snel een taak welke bestaat uit uit meerdere kleine taken. Deze zul je dus los kunnen plannen?

  Geplaatst op 28 maart 2008 om 10:23 Permalink

 • Edwin Versluis schreef:

  Klinkt inderdaad goed en het zit iedereen tenminste aan tot het nadenken over de onderwerpen.

  Alleen bluffen gaat natuurlijk wat lastig worden met deze variatie van poker ;-)

  Geplaatst op 21 maart 2008 om 14:12 Permalink

 • Ronald schreef:

  Die had ik ook nog nooit eerder gehoord. Klinkt bruikbaar!

  Geplaatst op 18 maart 2008 om 8:50 Permalink

 • Als team de individuele inschattingen uitwisselen kan op verschillende manieren worden gefaciliteerd, maar de werkvorm via poker planning kende ik nog niet.
  Kortom: leuke eerste posting Sieger, thanks!

  BTW bij Sogyo hebben we wel al statafels, maar nog geen planning poker kaarten ;-) dus die gaan we snel bestellen.

  Geplaatst op 18 maart 2008 om 8:30 Permalink