Groene Software?

 
21 augustus 2008

Getriggerd door de laatste call for papers voor het MSDN Magazine ben ik aan het nadenken geslagen over het vergroenen van (maatwerk) software.

Is bijvoorbeeld SaaS groener dan good-old client/server in een LAN? Hier denkt men van wel. En hoe kan het nog beter? Is bijvoorbeeld point-to-point werken niet nog veel efficienter? Van veel servers naar minder servers naar geen servers…

Wat is jouw mening / inzicht hierover?


Werken met ?
Kijk dan bij onze mogelijkheden voor zowel starters als ervaren engineers.


Categorieën: Development

Tags: ,


Reacties (3)

 • Jasper Floor schreef:

  Gaat de cloud wel voorkomen dat er overcapaciteit is? Waarschijnlijk niet. Ik wil een minimum QoS als bedrijf. Daarbij hoort dat ik ook in piek tijden geen storing wil ondervinden al is het maar een halve seconde. Dat houdt in of eigen servers (met overcapaciteit) of de cloud moet die overcapaciteit hebben). Ik denk zelf dat dat makkelijker is om in te spelen op lokaal niveau, dus minder over capaciteit. Dat zal natuurlijk iemand moeten door rekenen voordat we er echt over kunnen discusieeren.

  Wil je software groen maken is het mischien ook een idee om te kijken hoe efficient je programma is. Er gebeuren enorm veel overbodige berekeningen en db calls. Wat zou de enerige effect zijn van het effiicienter maken van je programmas? Dat moet meetbaar zijn.

  Geplaatst op 25 augustus 2008 om 12:19 Permalink

 • Ivo Limmen schreef:

  Ik betwijfel hoe groen SaaS is. De ASP die de SaaS applicatie aanbied zal een hoop zaken goed moeten regelen wil het groen zijn/worden.
  De ASP zal een flinke server (or servers) moeten hebben om alle klanten aan te kunnen.
  De klant zal geen genoegen nemen met het feit dat hij/zij soms een paar seconden moet wachten omdat er een server van standby gehaald wordt.
  Wat een ASP zeker groen zou maken is als het bedrijf zin eigen windmolen park heeft, dan maakt het niet uit dat je energie verspilt (dat is dan nog steeds niet netjes maar toch).

  Geplaatst op 22 augustus 2008 om 10:55 Permalink

 • Sjors Miltenburg schreef:

  Waarschijnlijk ligt de meest groene oplossing in een naar internet 2.0 geconnect UI wat alles (app + data) uit de cloud trekt.

  Hiermee centraliseer je zowel de dataopslag als de processorkracht nodig voor het runnen van apps.
  En voorkom je locale idle time / resource waste.

  Geplaatst op 22 augustus 2008 om 10:52 Permalink