Smalltalk bijeenkomst

 
01 september 2008

Afgelopen week was de Europan Smalltalk User Group (ESUG) bijeen in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst zijn verschillende presentaties gegeven over uiteenlopende Smalltalk gerelateerde onderwerpen. Over het algemeen kun je stellen dat er veel diepgang in de presentaties zat. Zo stonden donderdag de webframeworks centraal. Dan komt natuurlijk een zeer groot framework als Seaside voorbij. Wat ik erg interessant vond was de presentatie van CosmoCows. Ze presenteerde hun webframework dat ze in Smalltalk ontwikkeld hebben. Wat dit framework erg mooi maakt is dat je rijke webclients kan maken die gesynchroniseerd worden met de server. Oke denk je dan, dat kan ieder AJAX-achtig framework. Het mooie van dit framework, is echter dat je ook events vanuit de server kunt pushen naar de client. Of beter gezegd dat je events vanuit je domein kunt pushen naar de presentatie (CV van de MCV). Dit zag er erg mooi uit. Wat ik niet weet, maar zeker interessant is, is of dit framework ook beschikbaar komt om breder toegepast te worden.

Wat deze ESUG bijeenkomst verder interessant maakt is dat het de grootste bijeenkomst ooit was. Je zou dus kunnen zeggen dat Smalltalk populair is :-) . Dat het erg leeft blijkt ook wel uit de ontwikkelingen die er plaatsvinden om een Smalltalk VM op de IPhone beschikbaar te krijgen. Uit een heel andere hoek komen totaal andere interactievormen. Dan hebben we het over Open Croquet. Er gebeurt wat ons betreft zoveel in dit speelveld dat we 2 oktober zelf een studentenseminar organiseren rondom het thema Smalltalk. Als je daar interesse in hebt kijk dan even hier.


Werken met ?
Kijk dan bij onze mogelijkheden voor zowel starters als ervaren engineers.


Categorieën: Architectuur, Development, Overige talen en platformen

Tags: , , ,


Reacties (3)

 • mathieu v echtelt schreef:

  Beste Edwin,

  Ten eerste bedankt voor je verslag tav Esug.

  Een kleine aanpassing/uitbreiding op je verhaal over WebTerminal.

  In het kort de aanpak:

  1) Op de client wordt user-input gerecord,

  2) Deze input wordt verzonden naar server (verschillende propagatie strategieen voor in te stellen. Meest gebruikte: nadat widget focus verliest)

  3) Server replayed deze input op virtuele user interface.

  4) Server berekent de deltas tussen de nieuwe virtuele ui en oude virtuele ui (die op dat moment nog gelijk is aan ui op client)

  5) Client krijgt response (in de vorm de deltas in json formaat), en update ‘zichzelf’ (in dit geval doet dom manipulaties).

  We gebruiken geen push technologie en hebben ook geen business logica op de client. Veel van onze klanten staan ‘push technologie’ zoals comet, in hun firewall niet toe.

  Voor relatief grote/complexe administratieve webbased applicaties biedt deze architectuur ons veel voordelen. o.a. co-browser, ‘slimme’ partial webpage updates, betere scheiding tussen business- en interface logica. Voor het co-browsen zal wel een poll strategie ingesteld moeten worden.

  Tevens willen we met deze oplossing dat de gebruikers zo veel mogelijk handelingen met het keyboard kunnen doen ipv muis. Dit is belangrijk voor gebruikers die er 8 uur per dag mee werken.

  mvg
  Mathieu van Echtelt
  Cosmocows

  Geplaatst op 02 september 2008 om 17:20 Permalink

 • Jasper Floor schreef:

  Ik denk niet dat de bedoeling is om je domein naar de client te verplaatsen. Dat is zeker geen goed idee. Je wil wel events naar de client sturen. Het is eigenlijk een control probleem. Reverse Ajax e.d. technologieen bieden een oplossing voor het probleem dat je client in een browser omgeving de controle heeft over de communicatie. Of dit daadwerkelijk een probleem is dat opgelost moet worden is een andere vraag. iig denk ik dat dit soort technieken weergeven dat huidige protocollen gewoon vervangen moeten worden. HTTP wordt ondertussen gebruikt om het tegenovergestelde te bereiken dan waar het voor ontworpen is.

  Geplaatst op 02 september 2008 om 14:18 Permalink

 • Ivo Limmen schreef:

  Sinds versie 2.0 van het DWR (Direct Web Remoting) framework is het in Java ook mogelijk om een client aan te roepen vanuit de server (Zie: http://directwebremoting.org/dwr). Deze technologie wordt ook wel: Reverse AJAX genoemd. Ik heb er eerlijk gezegd nooit mee gespeeld maar de technologie het klinkt erg interessant.
  Keerzijde van dit is dan echter wel: zou je een domein willen maken die deels uit javascript bestaat en in een browser van een gebruiker draait?

  Geplaatst op 01 september 2008 om 14:01 Permalink