Codecamp 2008, finished

 
07 september 2008

Gisteren eens een zaterdag die niet in het teken stond van de Albert Heijn: vandaag was er de tweede editie van Codecamp. Een dag waarbij ik weer veel oude bekenden heb gesproken en veel nieuwe interessante mensen heb ontmoet.

De dag begon met een hoop geklaag van de vroege enthousiastelingen over de wekker, maar na wat koffie sloeg dit al snel om in enthousiasme.

Voor mij begon het Codecamp met het geven van een presentatie over spec#. De sessie was extreem goed bezocht en er moesten helaas een aantal mensen de zaal weer verlaten omdat er geen stoelen meer beschikbaar waren. Wel waren het de mensen die op de grond zaten die het ‘codecamp’ gevoel extra kracht hebben bij gezet. Spec# werd goed ontvangen en zoals gewoonlijk kwam ik tijd te kort om alles te behandelen. Wat mij vooral opviel dat er toch extreem veel vraag is naar het specificeren van contracten in de code en het bewijzen tijdens compile time dat je code werkt is iets waar we toch met z’n allen op zitten te wachten. Meerdere malen hebben mensen, ook na de sessie nog, aangegeven dit een geweldig concept te vinden en eigenlijk niet kunnen wachten totdat Microsoft dit in het .NET framework opneemt.

Na mijn presentatie ben ik met Matthijs ter Woord gaan zitten waarbij we hebben gediscussieerd over de mogelijkheden van zijn open source project: Cosmos een opensource MSIL based operating system. Leuk om deze jongen te ontmoeten en de verschillen te bekijken tussen de Cosmos compiler en de JIT compiler van Microsoft. Het gesprek was erg leerzaam.

Om 12 uur stond er een heerlijke lunch voor ons klaar met fruit en lekkere broodjes. Tijdens deze lunch kreeg ik de tijd om oude bekende de hand te schudden. Het viel mij vooral op dat bijna iedereen die ik sprak naar de PDC gaat dit jaar. Ik moet toegeven dat de PDC ook wel erg aantrekkelijk is dit jaar want, er staan een hoop leuke nieuwe dingen op de plank.

Na de lunch heb ik de sessie van mijn collega Ralf Wolter gevolgd over de architectuur van een Domain Driven applicatie. Ralf heeft een geweldige kijk op architectuur en hij gaf ons een overview van een architectuur die hij gecreëerd heeft om het domein gedreven ontwikkelen makkelijker te maken. De presentatie heeft een hoop voer gegeven voor discussie alleen jammer dat deze discussie vooral helemaal aan het einde van de dag pas gevoerd werd op de wandel gangen, maar dat maakt het niet minder leerzaam.

Aan het einde van de presentatie van Ralf ben ik aan de praat geraakt met Dennis Doomen. Wat een inspirerend figuur. Hij heeft een heldere kijk op architectuur en process binnen grote projecten. Leuk om ervaringen uit te wisselen en om te zien dat iemand op zo’n nivo nog een pragmatische insteek kan hebben en concessies wilt doen als dit het project ten goede komt.

Voor mij sloot Dennis Doomen het Codecamp af met een Chalk’n’talk over software architectuur in .NET. Tijdens deze sessie gaf hij een voorbeeld van een enterprise architectuur. Dit was de eerste keer dat ik Dennis zag spreken en deze man weet waar hij het over heeft en kan helder uitleggen. Ook tijdens deze sessie viel het mij vooral op dat hij een pragmatische maar wel goed onderbouwde keuzes maakt tijdens het ontwikkelen van een oplossing.

Na de sessie van Dennis Doomen ontstonden er beneden in de ontvangstruimte nog wat discussies over onderwerpen die langs zijn gekomen op deze dag.

Ik heb de dag afgesloten met een bezoek aan de Mac Donalds met Frans Bouma. Frans heeft enorm veel ervaring in software ontwikkeling mede door zijn succesvolle O/R mapper LLBLgen Pro. Het was erg leerzaam om de ervaringen van Frans te horen over de ontwikkelingen rondom deze tool. Wat mij opviel is dat hij een groot scala aan problemen heeft moeten oplossen om LLBLgen Pro te laten uitgroeien tot een van de marktleider op het gebied van O/R mapping in .NET. Wat mij opviel is dat Frans een enorm interessant ontwikkel proces heeft waarin hij onder andere anders aankijkt tegen documentatie.

Het was voor mij een leerzame dag. Vooral de 1on1 discussie waren erg inspirerend. Tot volgend jaar?


Werken met ?
Kijk dan bij onze mogelijkheden voor zowel starters als ervaren engineers.


Categorieën: Development

Tags: ,


Reacties (2)

 • Pieter Joost schreef:

  @wim

  Bedankt voor je reactie. Het is teveel om samen te vatten, hiervoor zou ik minimaal 50 pagina’s nodig hebben :)

  Er zijn wel een aantal dingen die ik nog zal uitwerken in een artikel over Spec# en er zullen zeker nog wel wat blogposts volgen. Ook zullen alle personen die ik noem in mijn blogpost nog een presentatie houden in mijn gebruikersgroep: daar later meer over.

  Dus nog kansen genoeg om de kennis uit mij en andere te trekken!

  Geplaatst op 09 september 2008 om 22:26 Permalink

 • Wim schreef:

  @Pieter Joost,

  Bedankt voor je persoonlijke overview van de dag en je activiteiten op deze dag, volgend jaar ben ik er ook bij!
  Het is duidelijk dat het voor jou succesvol en leerzaam was, maar wat heb je precies geleerd? Wat heeft je verbaasd? en waarom? Wat deed je ogen openen en waarvan moest je fronsen? en wat kunnen anderen daar van opsteken?

  Geplaatst op 09 september 2008 om 0:25 Permalink