Data Vault

 
29 juli 2009

Vorige week zijn we dieper in het concept achter Data Vault gedoken. Samen met een aantal collega’s en Kasper de Graaf hebben we gekeken wat de toepasbaarheid van Data Vault is binnen software ontwikkeling.

Data Vault is een modelleerstijl ontstaan in de datawarehousing wereld. Dan Linstedt heeft de basis voor deze stijl gelegd en inmiddels meerdere keren succesvol toegepast. Het is een modelleerstijl waarin data zo wordt vastgelegd dat:

 • deze  uitgebreid kan worden zonder de bestaande structuur aan te passen;
 • op een zeer eenvoudige manier mutaties en herkomst van de data  vastgelegd kan worden;
 • geen complexe structeren bedacht hoeven te worden om de betekenis van een enititeit duidelijk vast te leggen;

Om dit te bereiken zijn een aantal eenvoudige regels opgesteld. Zo wordt een enititeit gemodelleerd als een HUB. Een hub bevat slechts een business ID en een technische ID voor de entiteit. Stel een hub beschrijft een klant dan beschrijft het slechts een klantnummer en een technische ID. Vanuit datawarehouse perspectief zou nog metainformatie, zoals het bronsysteem waaruit de data komt, kunnen worden toegevoegd.

Hubs worden aan elkaar geknoopt via Links. Een link is een tabel die een N op M relatie legt tussen hubs. Ook een link is een eenvoudige entiteit die slechts beperkt metadata bevat.

Van de hubs kunnen natuurlijk meerdere attributen vastgelegd worden. Deze attributen worden in Satelliet-entiteiten ondergebracht. Een hub kan meerdere satellieten hebben en is daarmee flexibel uit te breiden.

Het mooie van Data Vault is dat het slechts deze drie entiteitsoorten kent. Daarmee is het eenvoudig inzichtelijk te maken.

Tijdens onze discussie konden we al snel een verband leggen met een object georienteerd domeinmodel. Deze zou je makelijk middels Data Vault kunnen persisteren. Het is zelfs relatief eenvoudig om hier een frameworkje voor te schrijven. Stel je voor dat je een .NET LinkToDataVault provider hebt. Deze provider kan op basis van annotaties (attributen in .NET) makelijk de mapping tussen het objectmodel en de relationele database maken. Het voordeel van deze aanpak is dan dat je minder database aanpassingen hoeft door te voeren wanneer je objectmodel wijzigd. Je zult namelijk slechts database uitbreidingen hebben en beperkt tot geen wijzigingen.

Een mooi punt om in een POC te bewijzen. Mocht je dus nog een leuke informatica afstudeeropdracht zoeken :-) …. Neem gerust contact op


Werken met ?
Kijk dan bij onze mogelijkheden voor zowel starters als ervaren engineers.


Categorieën: Development

Tags: , ,


Reacties (3)

 • @Philip,

  Bedankt voor de uitleg: ik heb er ook nog wat onderzoek naar gedaan en snap je uitleg. In mijn eigen woorden zou ik zeggen dat een datavault een voledig uit elkaar getrokken datamodel gebruikt en daardoor (inderdaad) wijzigingen goed aankan. Een sterschema is dan een bepaalde view op de data vault die een combinatie van hubs, satellites en/of links samentrekt tot een factstabel met juist de hubs eromheen.

  Geplaatst op 22 september 2009 om 11:00 Permalink

 • Philip du Maine schreef:

  Hallo Edwin,

  Leuk dat jullie de link leggen van het Data Vault dwh-model naar de softwareontwikkeling. Ben benieuwd wat voor praktijktoepassingen daar straks uit gaat komen.

  Rick,

  Het voornaamste verschil tussen een Data Vault en een Sterschema is dat een sterschema vanuit 1 bepaalde business view wordt neergezet, namelijk die waarop je meetwaarden in je feit worden neergezet. Deze kun je niet makkelijk aanpassen. Bij het structureel wijzigen van je businessvraag of insteek zul je een nieuw sterschema neer moeten zetten naast het bestaande of je bestaande sterschema compleet omgooien. Dit gaat je niet lukken als je iets met je historie wilt blijven doen.

  Data Vault daarentegen is niet vanuit een bepaalde business view neergezet, zoals je dat doet met een sterschema. Het geeft de functionele aandachtsgebieden weer zoals deze zijn. Daarop is het heel makkelijk om vanuit hier je sterren te genereren, waarin je de specifieke business wensen
  kunt tonen.
  Sterschema’s moet je dus zeker blijven gebruiken, echter niet als centrale datawarehouse laag.

  Geplaatst op 09 september 2009 om 17:23 Permalink

 • Edwin, wat is hierin het verschil met een sterschema? Of is er geen en is het meer een gegeneraliseerde vorm?

  Geplaatst op 03 augustus 2009 om 19:27 Permalink