Het nieuwe platform?

 
31 januari 2012

Vaak krijg ik de vraag – op moment dat ik onderstaand plaatje weer eens uitleg op een gastcollege ofzo – wat het nieuwe platform zou worden waar we over een paar jaar software in gaan ontwikkelen. Na de RAD-hegemonie van VB en Delphi hebben we nu al een jaar of 10 een tweetal grotere alternatieven die elkaar aardig in balans houden: Java en .NET natuurlijk.

platformEvolution

Zoals bovenstaand plaatje illustreert zien we dat de afgelopen decennia de diverse platformen die in product-ontwikkelland populair zijn geweest (ik hou me hier gemakshalve even niet bezig met het mainframe :)) zo’n beetje een houdbaarheidsperiode kennen van 10 jaar.
Mijn vraag aan de lezer hier is dan ook: wat zou het nieuwe platform zijn? Ik heb zelf nu al een poosje mijn zinnen gezet op JavaScript, zoals ik hier een jaar geleden heb betoogd. Ik zie er echter nog niet heel veel in de praktijk van komen (op bepaalde oud-collega’s na :) ). Wat zou het dan zijn? Google Go? R? Objective C? Toch een doorontwikkeling van de top-zware platformen Java (EE) en Dotnet? Interessant om de Tiobe index d’r ook nog even bij te pakken misschien…


Werken met ?
Kijk dan bij onze mogelijkheden voor zowel starters als ervaren engineers.


Categorieën: Development


Reacties (4)

 • Andries Nieuwenhuize schreef:

  Interessante vraag: Wat wordt het nieuwe platform? Ik denk dat de trend bepaald welk platform er favoriet wordt. En een van de trends die de dikste vinger in de pap heeft (of hoe zeg je dat) luistert naar de naam scalen. Dit is de very reason waarom linkedIn geswitcht is van Rails naar node.js. (Rails had toch meer een rad benadering) Ik denk dat de syntax van een taal niet zo interessant is maar eerder de vm. node.js heeft in die zin weinig te maken met de JS die wij gebruiken om de DOM te manipuleren in de browser. Ik zie meer een beweging van OO loyaliteit naar FP loyaliteit. Ik denk dat dát de reden is waarom JS zo geliefd is, het staat zowel OO (al is het niet fijn) als FP toe. Rails had Ruby en die was toch weer OO terwijl node.js FP is. Helaas zie ik F# in .NET nog steeds niet doorbreken wat toch weer verbazend is. Qua syntax kan JS ingewikkelder zijn dan F#.

  Geplaatst op 22 februari 2012 om 9:34 Permalink

 • Michiel schreef:

  Ben aan de slag met R. De kansen voor R liggen naar mijn mening in business intelligence en cloud computing. Geen makkelijke taal vind ik persoonlijk, maar wel krachtig.

  Geplaatst op 02 februari 2012 om 16:39 Permalink

 • In lijn mat wat Rick hierboven schrijft denk ik dat de huidige technologieën, in het bijzonder de bestaande virtual machines, niet zo maar overboord worden gegooid. Er is zoveel kennis en kunde in huidige VM’s aanwezig. Het is haast ondenkbaar dat deze zo maar aan de kant worden gezet.

  Daarbij kunnen “nieuwe” talen meeliften op het succes van VM’s/platformen. Denk daarbij aan JRuby, IronPython of coffee-script.

  Ik denk daarom dat er in de (nabije) toekomst de nadruk komt te liggen op het ontwikkelen van talen die de huidige VM’s als platform hebben en zich onderscheiden op expressiviteit en paradigma e.g functioneel vs objectgeoriënteerd vs rule-based .

  Geplaatst op 31 januari 2012 om 11:00 Permalink

 • Rick schreef:

  He, bedankt voor de free publicity. :)

  Mijn inschatting: als je al jaren in java en/of .net geinvesteerd hebt, dan is simpelweg overstappen naar node.js / javascript nu niet logisch. Waarom zou je het doen? Elk mogelijk voordeel wat je daar op de lange termijn mee gaat halen moet opboksen tegen een enorm nadeel: het kapitaalverlies jaren investering in kennis en applicaties die je weg zou moeten gooien / uitfaseren. En aangezien het in principe weer gaat om een 3GL taal & platform is het voordeel wat je ermee gaat halen beperkt. Dus wat je zou kunnen doen is er applicaties bijmaken, maar dan moet je wel accepteren dat je er een taal bij moet leren. Wat veel organisaties juist willen is mínder platformen en talen.

  Wat wij aanbieden is dan ook zeker geen javascript. En eigenlijk werken we er ook al steeds minder in, maar meer in onze eigen taal, geïmplementeerd op javascript. In ieder geval hoeven we onze klanten niet te overtuigen iets met javascript en/of node te gaan doen.

  Neemt niet weg dat het best wel cool (en praktisch) is om zowel back- en frontend in 1 taal te kunnen ontwikkelen.

  Geplaatst op 31 januari 2012 om 10:14 Permalink