IronPython

Het afgelopen weekend even zitten spelen met IronPython. Dat Python een leuke en krachtige taal is dat wist ik. Wat mij bijzonder positief verraste was het werk dat Microsoft rondom IronPython heeft verzet. Dat is kortweg erg oké te noemen.

Met IronPython krijg je de kracht en luxe van een dynamische taal en daar bovenop het .NET framework. Daarmee is IronPython een volwaardige taal op het .NET platform geworden. Om je een gevoel te geven van de integratie heb ik hieronder een klein voorbeeld toegevoegd. Het eerste wat ik heb gedaan is IronPython gedownload vanaf CodePlex. Je krijgt dan ook de interactieve omgeving van IronPython. Om direct met de deur in huis te vallen heb ik direct de “CLR” module geimporteerd. Via de CLR kunnen de classes uit het framework worden benaderd. In onderstaande code heb ik simpel met het framework zitten spelen 🙂

Het resultaat is dat direct het venster getoond wordt. Je bent dus echt interactief met het framework aan het spelen.

Dit is natuurlijk een zeer simpel voorbeeld. Laat je fantasie gaan en dan snap je direct wat je met deze taal kunt doen in bijvoorbeeld prototyping. Je schrijft een domeinmodel. Vervolgens ga je direct met het model werken door letterlijk met de objecten uit het model te communiceren.

Natuurlijk heeft Microsoft IronPython niet alleen ontwikkeld om te prototypen. De taal is ontwikkeld om te werken op het nieuwe platform Silverlight. Afgelopen week sprak Mahesh Prakriya op de TechEd. Hij gaf duidelijk aan dat de combinatie IronPython en Silverlight Microsoft’s antwoord is op Ruby Onrails . Wat dat betreft is het in ieder geval een zeer interessant alternatief.