J-Spring 2008

Afgelopen woensdag organiseerde de NLJUG weer de voorjaarseditie van de Java conferentie: J-Spring. In deze post een impressie van mijn eerste bezoek aan de J-Spring.

J-Spring startte met een interessante key-note waarin een applicatie werd gedemonstreerd die sms-berichten kon ontvangen en tonen. Ook kon de applicatie ditzelfde met foto’s, maar dan door middel van Bluetooth. De applicatie maakte uiteraard gebruik van een grote hoeveelheid buzzwords.

Tijdens de rest van de dag heb ik een vijftal sessies bezocht, waarvan ik hieronder een impressie zal geven.

Wicked web development with Wicket” door Lars Vonk
Thuis ben ik al enige tijd bezig met Wicket, dus in dat opzicht leverde deze sessie niet zoveel nieuws. Wel was het interessant te horen dat ze een applicatie in Wicket geschreven hebben ( de ‘er op uit site van de NS‘) die getest werd door 500 concurrent gebruikers. Wicket kan dus een duidelijk grote groep gebruikers aan en schaalt daarbij goed, en dat is fijn om te weten.

Putting Fluent Interfaces to the test” door Eric Bouwers
Eric had een heel goed verhaal over zijn 2 zelfgemaakte API’s. Deze API’s had hij met behulp van het Fluent Interface patroon gemaakt. Naast uitleg gaf hij een aantal zeer goede en praktische tips voor als men zelf een Fluent Interface wil maken.

Integratie van OSGi in een enterprise Java (web)applicatie” door Hallo Khaznadar
Ook deze presentatie had voor mij al veel bekende informatie over OSGi. Wel interessant was de live demonstratie over een product wat gebruik maakt van OSGi. In de demo werd de kracht van OSGi goed getoond door runtime bundles te vervangen binnen een draaiende applicatie.

Exploratory Modelling in de praktijk” door Rob Vens
Rob gaf een mooie presentatie waar hij snel doorheen ging om vervolgens samen met het publiek een live modelling sessie te doen. Zijn afsluiter was de uitnodiging om de uitdaging aan te gaan. De uitdaging was om een IDE/Tool te bouwen om Exploratory Modelling te kunnen uitvoeren. Hij demonstreerde dit in Smalltalk, maar miste het in talen als Java en C#. Vandaar aan iedereen de uitdaging!

Building a Domain Specific Language with ANTLR v3” door Jeroen Leenarts.
Jeroen gaf een mooi verhaal, maar liet slechts zien hoe je ANTLR kan gebruiken, waar je het voor kan inzetten werd niet belicht, en dat was jammer. De sessie gaf niet veel meer informatie dan je op de website van ANTLR zou kunnen vinden.

Vooraf had ik gepland om ook nog naar “Responsibility Driven Design met jMock” door Marc Evers en Rob Westgeest te gaan. Door alle sessies was ik intussen aardig moe geworden en heb ik toch maar besloten deze sessie te laten schieten.
Kortom: J-Spring was zeer gezellig en informatief. Ik kijk alweer uit naar de volgende conferentie.