Een dag op de SDE

Maandag 23 juni was ik met drie andere collega’s aanwezig op het Software Development Event in Hotel De Reehorst in Ede. Het was de eerste keer dat ik op het SDN event was en ook de eerste keer dat ik voor Sogyo op de stand stond. Naast het enthousiasmeren van belangstellenden over Sogyo en met mede-ontwikkelaars praten over de nieuwste ontwikkelingen heb ik een aantal zeer interessante sessies gevolgd. Hieronder geef ik een korte impressie van de onderwerpen.

Groove

Deze sessie werd verzorgd door Dennis Vroegop . Groove is een cliënt applicatie die standaard meegeleverd wordt met het Office 2007 pakket zit en het onder andere mogelijk maakt om gegevens (peer to peer) te delen met projectleden. Gebruikers kunnen met Groove online en offline werken en communiceren.

Wanneer men bijvoorbeeld offline een document aanpast en diegene komt weer online, dan wordt het document automatisch met de rest van de projectleden gesynchroniseerd. De documenten staan dus niet op een centrale server maar op ieders desktop. Dat zie ik als groot voordeel omdat je dan niet persé een internetverbinding nodig hebt om aan documenten te werken. Een nadeel is dat je niet tegelijk aan documenten kunt werken, maar om het check in/check out verhaal (zoals we dat van Sharepoint kennen) te omzeilen geeft Groove zijn eigen oplossing : Wanneer het voorkomt dat twee gebruikers tegelijkertijd aan het zelfde document willen werken, krijgt de gebruiker een melding dat het document al is geopend en wordt bewerkt. De gebruiker kan er dan zelf voor kiezen om het bestand te openen en daarna op een andere naam op te slaan. Daarna is het mogelijk om het document handmatig of automatisch te synchroniseren/te mergen.

Een interessante toevoeging die Groove biedt is de mogelijkheid om custom forms te maken. Dat kan op twee manieren : via de Groove Forms Wizard of via Office InfoPath 2007 . Waar de Groove Forms Wizard wellicht soms tekort schiet, is vrijwel alles mogelijk met InfoPath. Zelf ook een form maken met InfoPath en in Groove importeren? Klik dan op deze link en volg de stappen.

Door de sessie van Dennis en de informatie over de forms ben ik enthousiast over Groove geworden en ben ik van plan deze applicatie te gebruiken voor een project. Aan dit project werk ik samen met een collega in de vrije uurtjes, op onregelmatige tijden, dus komt Groove goed van pas.

Dennis gaf ook aan dat Groove steeds meer samengetrokken wordt met Sharepoint. Omdat ik me veel bezig houdt met Sharepoint ben ik dus erg blij met dit nieuws. Hoe deze ontwikkeling er uit ziet is nog niet bekend. Ik vraag me ook af hoe dit zich zal ontwikkelen omdat Groove een online/offline cliënt is en je voor Sharepoint een internet/intranet verbinding nodig hebt. Groove is desalniettemin een ontwikkeling om in de gaten te houden!

Interaction design

Mijn collega Stefan Bookholt heeft een zeer interessante sessie verzorgd over Interaction Design. Tijdens deze sessie heeft Stefan het publiek uitgelegd waarom veel software projecten mislukken, wat de exacte redenen zijn en belangrijker : hoe ze dan wel kunnen slagen!

Want wat wil de klant nu eigenlijk?

Zelf ben ik van mening dat vaak wordt vergeten dat een applicatie gericht moet zijn op de eindgebruiker en niet op de klant. De eindgebruiker wil er immers zijn doelen mee bereiken, ofwel zijn werk op een zo efficiënte en gebruikersvriendelijke manier doen? De overtuiging die Stefan en ik delen is dat het verstandig is voor een software ontwikkeltraject om vanuit de visie en doelen van de eindgebruiker te gaan handelen.

Wanneer men dit via het creëren van Personas, Scenario’s en Storyboards doet, is de slagingskans van een software ontwikkeltraject groter. Veel groter dan wanneer men bijvoorbeeld een lijst met functionaliteiten aan een team met ontwikkelaars overhandigd en afwacht. Tegenwoordig is gebruiksvriendelijkheid een woord dat vrij bekend is bij opdrachtgevers, maar meestal wordt dat woord vertaald in : “We hebben een berg functionaliteiten en requirements in een applicatie en nu hebben we nog een grafisch schilletje (GUI) nodig om de applicatie gebruiksvriendelijk te maken…”. Er wordt hier vergeten dat gebruikersvriendelijkheid niet een schil is die je op het laatste moment even kunt toevoegen, maar gebruikersvriendelijkheid begint al rond de tafel met de eindgebruiker.

Wil je weten wat precies bedoeld wordt met Personas, Scenario’s en Storyboards? Bekijk dan de blogpost van Stefan : Interaction Design als hulp bij steeds wisselende requirements .

Tijdens de sessie die Stefan gaf ontstond de discussie of men Personas wel of niet iteratief wil ontwikkelen/beschrijven. Ik ben van mening dat je dit niet wilt, want de doelen van een eindgebruiker veranderen immers ook niet? Bij het definiëren van je Personas kom je meestal uit op zo’n 2 a 3 Personas die vrijwel alle “soorten” eindgebruikers vertegenwoordigen. Dus wanneer je je Personas al vluchtig maakt, hoe vluchtig wordt je applicatie dan? Graag de mening van de lezer hier over 🙂

[slideshare id=494139&doc=what-does-the-user-really-want-1214913670837996-9&w=425]

Conclusie

Het bezoeken van de SDE is een ervaring op zich die ik vaker wil meemaken. Het event zelf, de standervaring die ik heb opgedaan en vooral de mensen waarmee ik heb gesproken en de sessies inspireren enorm!

Sinds kort is Edwin van Dillen track leader van de nieuwe SDN track : “Architectuur” dus kom ook naar het volgende SDN event en breng even een bezoekje aan onze Sogyo-stand!