Leven als IT-er in Bangkok

Eind 2005 tot begin 2007 heb ik bij Sogyo gewerkt als software ontwikkelaar, dat beviel prima maar ik heb toen gekozen om mijn carriere en leven voor te zetten in Bangkok. Daar bevindt zich een bedrijf waar ik mijn afstudeerstage had gedaan. Ze zitten in de industriële automatisering(toch weer een heel ander gebied van softwareontwikkeling) en automatiseren productieprocessen voor grote uiteenlopende multinationals, zoals Unilever, Heineken en Toyota.

Als je uit de ‘gewone’ softwarewereld (.NET/Java, etc.) komt, is dat wel even wennen. Over het algemeen programmeren we in PLC’s (Programmable Logic Controllers) die speciaal bedoeld zijn om tanks en machines aan te sturen. Daar bovenop draait vaak een visueel (Scada) systeem waar de fabrieksoperators op kunnen werken. Het programmeren hiervoor is compleet anders, het is meer een combinatie van een soort assemblycode en programmeerpakketten van de fabrikanten van die systemen (Siemens, Rockwell) zelf.

Wat ik vooral doe, is programma’s maken en onderhouden die deze systemen laten communiceren met de buitenwereld, zoals ERP systemen. De keuze van programmeertaal is dan vaak gebonden aan de requirements. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een receptensysteem ontwikkeld voor een nieuwe brouwerij voor Heineken in Laos. Dit systeem moest  via OPC( een systeem dat op DCOM gebaseerd is) communiceren, dus dan kom je al snel bij .NET uit. Vaak lopen dat soort systemen een jaar of 10, 15 voor ze compleet vervangen worden. Dus de techniek van bestaande plants is vaak ook compleet verouderd, soms draait zo’n fabriek o.a. op een Excel 95-macro die als je hem opent in Office 2007 allerlei Koreaanse tekens op het scherm zet…

Wat ook een grote uitdaging is, is om alle versies van de software af te stemmen op die van klanten voor testomgevingen. Sinds vorig jaar gebruiken we daar steeds meer virtual machines voor, om alles een beetje gescheiden te houden. Ook het programmeren voor systemen die 24/7 in de lucht moeten zijn omdat anders de productie in de soep loopt (of juist niet, als het software voor een soepfabriek is) brengt de nodige moeilijkheden met zich mee.

Wat opvalt als je met Thaise programmeurs werkt, is dat het opleidingsniveau hier een heel stuk lager ligt dan in Europa. Universiteitsniveau hier is ongeveer gelijk aan MBO in Nederland. De meesten moeten het veel meer hebben van ervaring. Ook innovatie is soms wat ver te zoeken: als iemand een bepaalde manier heeft om iets voor elkaar te krijgen, zal hij daar vaak ook bij blijven en niet snel proberen om te kijken of er iets te verbeteren valt. Je wordt als expat (buitenlander) al snel als de expert gezien als je ergens wat vanaf weet.

Waar Thai wel erg sterk in zijn, is rustig blijven als er iets niet gaat als gepland. De woorden ‘mai pen rai’ (zoiets als: maakt niet uit) worden regelmatig gebruikt. Als het vandaag niet lukt, kan het morgen ook nog wel. De communicatie is zeker aan het begin wel lastig geweest, aangezien veel Thai slecht Engels spreken en áls ze het kunnen, is het soms onverstaanbaar. Gelukkig kan ik inmiddels wat Thais meepraten.

Ik werk vaak lange en onregelmatige dagen, niet alleen op kantoor maar ook vaak bij de klanten. We hebben veel internationale klanten, dus er wordt ook erg veel gereisd. Maar daar staat tegenover dat het leven hier eigenlijk niet te vergelijken is met Nederland. Voor hetzelfde geld als waar je in Nederland een hondenhok voor huurt, heb je hier een perfect serviced apartement midden in de stad, het weer is bijna altijd goed, het eten is lekker en goedkoop, de benzine gesubsidieerd door de overheid en met een uurtje rijden (zonder verkeersregels, dat wel) zit je op een tropisch strand. Erg leuk en afwisselend werk dus, niet alleen de techniek maar ook de cultuur en levensstijl.

Ruud Griepsma is Sogyo-alumnus en werkte via Sogyo o.a. op projecten van de Credit Europe Bank en de Rabobank. Tegenwoordig is hij werkzaam als software engineer bij ZIArgus. Kijk voor wat foto’s van zijn leven in Bangkok en de rest van wereld op zijn site: http://www.ruudgriepsma.nl/