Organogram 2.0

Ideeën komen wanneer hen dat zelf schikt*. Deze kwam gisteren, vlak voordat ik het podium op moest voor een voorstelling over Websibitionisme. Niet een ideaal moment, maar ik heb mijn best gedaan om hem te onthouden en ik geloof dat ik de redenering nog wel kan reproduceren..

Afijn, dit is het idee: alle normale organigrammen zijn fout! Ze plaatsen het uitvoerend personeel aan de onderkant van een soort piramide, met de directie helemaal bovenaan. Het staat er meestal niet bij, maar deze manier van orderen maakt gebruik van twee interpretaties die de meeste mensen onbewust maken. Ten eerste beoordelen de meeste mensen dat wat bovenaan staat als het belangrijkste, onderaan het minst belangrijke. En de tweede ‘truc’: dat waar er minder van is, beoordelen we onbewust als ‘belangrijker’. Aangezien er maar enkele leidinggevenden zijn en heleboel uitvoerend personeel, geeft dit ook een extra gewicht aan de directie en managers daaronder.

Terwijl het produceren van de goederen of het leveren van de diensten het belangrijkste is dat een bedrijf doet. En wat zorgt ervoor dat dit primaire proces gaande wordt gehouden: juist, het uitvoerend personeel. Dus hoe je die ook ziet, je zou ze niet als minst belangrijke moeten zien. Lijkt me. Niet dat managers en een directie onbelangrijk zijn. Ze kunnen ook een belangrijke invloed hebben op het bedrijf. Maar die kunnen ze alleen hebben via dat uitvoerend personeel. Tenzij ze zelf natuurlijk ook iets gaan uitvoeren. Maar goed.

Goede managers, besturen en CEO’s beseffen dit ook: zij kunnen hun salaris alleen maar terugverdienen door er op de een of andere manier voor te zorgen dat degenen die het werk echt doen, dat beter, sneller of efficiënter doen. Zij zijn de afgeleiden van het primaire proces aan het besturen. Heel goed, valt veel winst mee te behalen, maar het blijft een afgeleide en je kunt best zonder een afgeleide meer of minder. Als je het primaire proces stopt, dan gebeurt er echter niets meer.

Wat is dan mijn voorstel? Zie hierboven: we draaien hem om. Uitvoerend personeel bovenaan, al het andere eronder. Op die manier heffen de twee onbewuste effecten waar ik het over had, elkaar een beetje op. Dat is mooi, want uiteindelijk kan iedereen in een bedrijf een belangrijke rol spelen. Door op het juiste moment de juiste dingen te doen. Daar heb je geen functie of titel voor nodig.

Ik ben uiteraard reuze benieuwd wat anderen hiervan vinden. Gooit dit jouw wereldbeeld helemaal ondersteboven? Vond je dit allang en loop ik weer eens hopeloos achter?*) Waarschijnlijk heeft het deze keer iets te maken met een stuk op mijn eigen blog dat ik laatst geschreven heb: Managers: wat moet je ermee? en de cursus Prince2 waar ik nu mee bezig ben.