Boek recensie: Pragmatic Thinking and Learning

Er worden er veel boeken geschreven voor ons vakgebied. Al deze boeken proberen ons iets te leren. Pragmatic Thinking and Learing trok mijn aandacht omdat het me probeerde te leren leren. Volgens de schrijver bestaat een groot gedeelte van het werk van een software engineer uit het leren van nieuwe dingen. Dit kunnen nieuwe technieken zijn, maar ook kennis opdoen over het vakgebied waarvoor software geschreven moet worden. Volgens de schrijver reden genoeg om een boek over leren in de software industrie te schrijven.

Mensen die The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master of Practices of an Agile Developer gelezen hebben zal de stijl van het boek bekend voor komen. Andy Hunt heeft een vlotte eenvoudige stijl die lekker weg leest. Het boek is doorspekt van tips die helpen om beter te leren of lastige problemen op te lossen.

<!– @page { size: 8.5in 11in; margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } –>

Het boek begint opvallend genoeg niet met de software industrie, maar over de verpleging. De auteur trekt een interessante lijn tussen de verpleging van 30 jaar geleden met de software industrie van nu. Hierin wordt de overgang een medewerker, die braaf commando’s opvolgt en weinig kennis van zaken heeft, naar een meer proactieve medewerker, met veel relevante kennis, beschreven.

Het interessante aan het boek was voor mij het verschil dat gemaakt werd tussen beginners en experts. Het boek benadrukt dat afhankelijk van het niveau van expertise mensen anders werken en anders leren. Vanuit een cognitieve beschouwen probeert het boek steeds de lezer handige tips en oefeningen te geven. De luchtige vertelstijl en anekdotes maken het compleet.

Het boek leest als een kruising tussen Pragmatic Programmers en Mind Hacks. Het enige min puntje dat ik kan vinden is dat ik niet altijd zeker was over de neurologische onderbouwing van het boek. De tips zijn zeker handig en het boek leest lekker weg, maar tijdens de verhandelingen over de linker en rechter hersenhelft kan ik me niet aan het gevoel onttrekken dat er wel erg kort door de bocht gegaan wordt.

Pragmatic Thinking and Learning is een aanrader om te lezen. Het is erg toegankelijk en bespreekt een onderwerp waar we als software developers altijd tegen aanlopen: Het leren van nieuwe technieken.