WebSphere Integration Developer 6.2 onder Ubuntu 10.04

Momenteel ben ik aan het werk op een grote SOA klus waarbij ook gebruik wordt gemaakt van WebSphere Integration Developer tezamen met Eclipse.
Ik werk echter graag onder Linux (Ubuntu 10.04 om specifiek te zijn) en IBM software installeren onder Linux is moeizaam.

Als gevolg van fouten die optraden zonder zichtbare meldingen bleek de installatie een vrij moeizaam proces. Na speurwerk gaven de foutmeldingen aan dat het product niet onder de amd64 architectuur zou werken. Als je dat weet is de installatie makkelijk. Ubuntu opnieuw installeren maar dan de x86 versie en WID opnieuw installeren.

Nu de installatie werkte wilde ik meteen kijken of ik het ook kon starten. Uiteraard vroeg ik weer te veel van het product en na een mooi opstart scherm verscheen er een mooie dialoog. De tekst luidde simpelweg: “Error. See …workspace/.log”.
De logboek gaf drie zeer lange stacktraces. En het zei mij in eerste instantie helemaal niets. Na lang zoeken kwam ik op de requirements van WID terecht. Ik had het vermoeden dat ik simpelweg een instelling niet goed had staan of een fout gemaakt had tijdens de installatie.
Wat mij opviel in de requirements is dat WID eigenlijk Firefox 2.0 of 3.0 vereiste. Ubuntu 10.04 komt met Firefox 3.5. Toen viel het kwartje!

De eerste melding in het logboek was iets met XPCOM en een groot getal. De stracktrace verhulde iets met “org.mozilla”. XPCOM is een cross-platform component object model en dat kwam mij bekend voor want dat zit in de xulrunner onder Firefox.

Firefox 3.0 of ouder is niet te installeren onder Ubuntu (tenzij je de bin download maar ik raad mensen af om om je package manager heen te werken) maar het is wel mogelijk de onderliggende xulrunner van Firefox 3.0 te installeren. Simpelweg uitvoeren:

sudo apt-get xulrunner

En vervolgens Eclipse (of WID) opstarten met de extra argumenten:

./eclipse -vmargs -Dorg.eclipse.swt.browser.XULRunnerPath=/usr/lib/xulrunner/xulrunner

Vervolgens start het programma zonder problemen.

Het enige probleem wat je dan nog krijgt onder Ubuntu 10.04 is dat sommige knoppen niet werken met de muis. Dit is een erg vervelend probleem maar simpel op te lossen door een extra variabele op te nemen in je profile:

export GDK_NATIVE_WINDOWS=true