Enquêtes maken met Google Documenten (voor Dummies)

Medewerkers van Sogyo vonden onlangs een enquête over de Sogyo-website in hun virtuele brievenbus. Deze hadden we opgezet om te meten waarom onze collega’s ooit kozen voor Sogyo. Dat is namelijk precies de doelgroep die we op het oog hebben voor een website voor (mogelijk) nieuwe medewerkers: mensen die bij Sogyo willen werken, daar willen we er meer van hebben.
Het opzetten van zo’n enquête bleek uiterst simpel te zijn middels Google Documenten, of Google Docs voor de Engels ingestelden.
Hoe maak je zelf zo’n virtuele vragenlijst?

Het is zo simpel dat ik me haast schaam dat ik er een tutorial voor schrijf. Je hebt hiervoor een Google inlog nodig. Als je die niet hebt, klik dan ever hier.

In het kort:

  • Open een browser naar keuze
  • Ga naar http://docs.google.com
  • Klik ‘Nieuwe maken’ en dan ‘Formulier’:
  • Maak je enquête
  • Mail de link van je enquête naar je doelgroep
  • Wacht af
  • Bekijk de resultaten in een Google Documenten Spreadsheet, of laat een mooi overzicht zien met alle gegeven antwoorden
  • Kijk blij

Het enige wat ik nog wat verder zal uitleggen zijn de stappen ‘Maak je enquête’ en ‘Bekijk de resultaten…’

Maak je enquête

Als je zover bent dat je een nieuw formulier hebt aangemaakt zie je meteen twee voorbeeldvragen:

Onderin zie je de link naar je enquête al staan (rode pijl). De eerste vraag kun je meteen bewerken. Titel, help-tekst, het spreekt allemaal voor zich. Laten we een meerkeuzevraag maken. Klik dus op ‘Type vraag’ (rood omcirkeld):

Kies ‘Meerkeuze’ en je kunt een meerkeuzevraag maken:

Of een ‘Raster’:

Als je ‘Overige toevoegen’ kiest kunnen mensen zelf een antwoord invullen. Lijkt me duidelijk. Maar wat opvalt is ‘Ga naar pagina op basis van antwoord’:

Hiervoor moet je wel al pagina’s hebben waar je heen kunt. Laten we een nieuwe pagina maken. Kies ‘Item toevoegen’ en dan ‘Pagina-einde’.

Dan krijg je het volgende te zien, waar je titel en omschrijving in kunt vullen:

Nu je een nieuwe pagina hebt kun je de eerste vraag afhankelijk van de keuze van de respondent laten leiden naar die pagina: (Fast forward naar een bijna-klare enquête.)

Kind kan de was doen. Als je klaar bent met het maken van alle vragen, en het op een goede manier koppelen van antwoorden aan vervolgpagina’s, dan kun je nog een stijl kiezen voor je enquête. De standaardstijl is niet zo bijzonder:

Maar gelukkig is er een hele galerij met thema’s (klik op ‘Thema: Plain’ in het scherm waar je de enquête kunt bewerken):

Als je dan bijvoorbeeld ‘White Flowers’ kiest, dan ziet je enquête er zo uit:

In het menu kun je onder ‘Meer acties’ nog de melding die mensen na het invullen krijgen bewerken. Tevreden? Stuur de link naar je doelgroep en wacht af.

Resultaten bekijken

De resultaten van je enquête vind je in een spreadsheet onder Google Documenten:

Ik had het formulier nog geen naam gegeven, vandaar dat er ‘null’ bovenin staat. Maar daar gaat het niet om, je ziet nu netjes per vraag wat er is ingevuld. Alleen niet erg overzichtelijk. Een beter overzicht kun je krijgen door op ‘Formulier (3)’ te drukken en dan ‘Overzicht van reacties weergeven’ te kiezen. De ‘(3)’ slaat hierbij op het aantal ingestuurde enquêtes. Of je kiest ‘Reacties bekijken’ en dan ‘Overzicht’ in het scherm waar je de enquête maakt.

En nu wordt het echt leuk:

Dat is wat we willen! Pie-charts! Procenten! Bar-charts! Grafieken! Want wat is een enquête zonder statistieken? Nu kun jij het ook. (En volgens mij kun je het je digibetische tante ook uitleggen.)

Mocht je het voorbeeld beter willen bekijken (en de vragen invullen), klik dan hier.