wk voetbalpool webapp: dag 17

Nu de backend 98% af is richten Jan-Willem en ik ons op andere zaken. Om van te voren al een heel wedstrijd-overzicht op de website te kunnen tonen (en er ook voorspellingen voor te kunnen aannemen) heeft Jan-Willem vrijdag nog de mogelijkheid ingebouwd om wedstrijd-identificaties (land1, land2 en tijdstip) nog aan te kunnen passen, zodat we al bij het begin een wedstrijd ‘winnaar poule A – tweede poule B’ kunnen neerzetten en dan halverwege daarvan ‘Nederland-Frankrijk’ van te kunnen maken. Nu alleen nog email-functionaliteit inbouwen en daarmee is het backend klaar. De actor ervoor is er al, nu moet die alleen nog emailen

Voor vandaag zijn er dus andere dingen die gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld: hoe gaan we een iPhone- en Android-applicatie bouwen en publiceren, en hoe komen we dan op de Apple Store en de Android Market terecht? En kunnen we alvast ergens een testserver neerzetten zodat we wat gestructureerder kunnen gaan testen? Dus een van de dingen die Jan-Willem vandaag doet is zo’n server inrichten. Onze ontwikkel-omgeving was een CentOS-distributie waarbij Jetty vanuit Netbeans opgestart werd. Maar de interne testservers die we hier simpel tot onze beschikking hebben zijn allemaal Ubuntu servers. Dat is vooral een voordeel: weliswaar is de omgeving net anders, maar de webserver Tomcat die we ter vervanging van Jetty ter beschikking hebben is een stuk makkelijker te configureren. Ook de email-functionaliteit is bij Jetty nauwelijks te regelen, bij Tomcat wel.

Qua iPhone-applicatie lijkt de tijd erg krap te worden: het toelatingsproces tot de Apple Store duurt tenminste twee weken, en vaak langer, en als je je applicatie terugkrijgt omdat ze nog wijzigingen vereisen sta je weer helemaal onderaan in de rij en duurt het dus weer twee weken. Dus de tijd daarvoor lijkt te kort. Android is een ander verhaal – dat schijnt een kwestie te zijn van: registreren, 25 dollar betalen, uploaden en klaar.

Anatoly en Christa gaan verder met het ontwikkelen van de front-end. De groepsgerelateerde functionaliteit komt nu behoorlijk van de grond: verschillende backend views worden samengevoegd waardoor gebruikers het beheer van eigen aangemaakte pools kunnen uitvoeren: kijken welke leden en aspiranten er in je pools zitten, met mogelijkheid tot accepteren (of afwijzen) van aspirantleden, en verwijdering van leden. Er is een generiek fail/success-componentje voor terugkoppeling naar de gebruiker, en de geaggregeerde status updates van al je vrienden zijn nu ook in de front-end aanwezig. Ik had deze nog niet getest, maar ze lijken te werken.

Sowieso wordt testing de komende tijd een stuk belangrijker. We gaan proberen om morgen in de loop van de dag de test-server volledig up-and-running te krijgen met zowel front-end als back-end als database, zodat Simon acceptatie-tests kan gaan uitvoeren. Daar komt ongetwijfeld nog het een en ander uit, maar dan hebben we in elk geval nog wat tijd om de gevonden issues recht te zetten.

Zelf stort ik me ondertussen op het opzetten van een Android-applicatie. Als verstokte Visual Studio/.Net 2.0-gebruiker is de drempel af en toe nog best hoog om op Eclipse over te gaan. Sommige tooling en automatismen die ik verwacht zijn in Eclipse generieker (en dus minder automatisch) opgezet, er wordt meer gecached waardoor sommige foutmeldingen blijven terugkomen ondanks dat je de fout hersteld hebt; een project clean helpt, maar dat je dat handmatig moet doen is mij nog vreemd. Ook het ontwikkelen voor Android kent zijn eigenaardigheden die soms veel tijd kosten: de UI wordt volgens best practices gecodeerd in een XML-bestand; het terugzoeken van een UI-element gaat via gegenereerde code die integers teruggeeft in plaats van de objecten zelf, en het slaagt ook nog alleen als je in je Activity eerst setContentView() aanroept en daarna pas gaat zoeken. Dat soort dingen kost even wat omschakelen qua denkwijze, en kost dus ook tijd; maar met wat hulp van collegae gaat het vooruit. Langzaam maar zeker.

En daarmee wordt het half zes, en alles is wel.