wk voetbalpool webapp: dag 18

Vandaag maar een korte update. Het front-end is nu ook zo goed als af. Anatoly en Christa zijn de puntjes op de i aan het zetten. Gisteren is Christa nog bezig geweest met de status-updates, vandaag het puntentotaal van anderen kunnen laten zien; terugkoppelingen naar de gebruiker gaan gestroomlijnd; de admin kan nu ook via het front-end wedstrijdgegevens wijzigen (dwz ‘winnaar poule A – tweede poule B’ vervangen door ‘Nederland – Italië’). Op de email-functionaliteit na is de front-end daarmee feature-complete.

Jan-Willem is daarom vandaag verdergegaan met het inrichten van de testserver. Het is gelukkig een dedicated machine zodat we naar hartelust met de klok kunnen spelen. Dat is nodig omdat ook getest moet worden dat je na het begin van een wedstrijd geen voorspelling meer mag invoeren. Maar van het verzetten van de klok kunnen services en andere software nog wel eens in de war raken, dus (ook gezien de experimentele aard van dit project) is het maar goed dat we een ‘eigen’ machine ter beschikking hebben.

Tegen half drie stond niet alleen de back-end en database erop maar ook het front-end, en was hij gereed voor algemeen gebruik. Simon kon beginnen met zijn acceptatietests. Weliswaar is de email- en logging-functionaliteit nog niet helemaal in orde, maar dat is sowieso nog niet van het hoogste belang, en is naar verwachting ook voornamelijk een kwestie van Tomcat-configuratie. Jetty is op de testserver overboord gezet omdat eigenlijk iedereen op internet het ermee eens was dat het onmogelijk was om hem te configureren voor de dingen die ook wij ervan willen.

Voor de Android-applicatie ben ik lekker aan het pielen en ik denk dat ik de benodigde basisprincipes inmiddels door heb. Ik kan vanuit het ene scherm het andere opstarten (wat onderwater ook redelijk event-driven afgehandeld wordt), en ik heb al een request naar de testserver gestuurd en de response verwerkt, dus morgen kunnen we waarschijnlijk serieus beginnen met het bouwen van een Android-applicatie. Nu het front-end af is, is ook Anatoly zich aan het verdiepen in Android, dus hopelijk gaat het dan snel.

Qua iPhone-applicatie staat er nog steeds een vraagteken. Niet alleen duurt het bij de Apple Store dus akelig lang voor je erop kan, maar hij is tegenwoordig ook nog eens zo ver dichtgetimmerd dat je alleen C, Objective C, en C++ mag gebruiken om in te programmeren – en het ding schijnt al een aardig steile leercurve te hebben. Als we besluiten er toch iets mee te gaan doen dan komt er waarschijnlijk weer een nieuw iemand op het project erbij, mede als vervanging van Rikkert, die nu weer extern werkt. Daarmee is onze CouchDB-kennis zo goed als verdwenen; Jan-Willem heeft er wel iets van meegekregen, maar echt diepgaande kennis is nu even ver te zoeken. Gelukkig lijkt de driver het nu wel goed genoeg te doen, dus voorlopig kunnen we nog vooruit.

En daarmee werd het half zes, en alles is wel.