wk voetbalpool webapp: dag 19

De test-server draait nu, op het loggen en emailen na. Dus Simon is vandaag bezig met de acceptatie-tests. Ondertussen gaat Jan-Willem op zijn eigen PC verder met de fijnafstelling van een lokale kopie van de test-server, zodat hij Simon bij de acceptatie-tests niet in de weg zit terwijl hij aan de logging- en email-functionaliteit werkt. Later op de dag heeft hij die inderdaad ook voor elkaar, maar nu zitten we weer met een volgend probleempje: omdat dit nu op Tomcat werkt in plaats van Jetty, kan hij de zaak niet direct inchecken, omdat we dan zelf niet zomaar meer een back-end kunnen runnen op onze lokale PC’s. Althans niet zonder ook weer aan de instellingen te moeten sleutelen, want Jetty valt weer over de nieuwe Tomcat-instellingen en Tomcat zelf vereist ook weer de nodige handmatige instellingen, downloads en installaties.

Gelukkig is Simon halverwege de middag ook klaar met de acceptatie-test, en kan Jan-Willem dus ook de test-server recyclen om de nieuwe versie erop te installeren. Daarna kunnen wij ook allemaal van die server gebruik maken, waardoor we dus geen ‘eigen’ backend hoeven te draaien. Dat is een nadeel omdat je daarmee wat minder controle hebt over of je de database wil leeggooien of wat voor data je erin wil zetten, maar het voordeel is ook wel weer dat je lokaal geen aparte VM hoeft te draaien die meer CPU en geheugen vereist dan je lief is.

Maar het back-end zou nu redelijk stabiel moeten zijn, dus als het goed is hoeven daar maar weinig aanpassingen aan gedaan te worden – zodat het het ook weer minder erg maakt dat het nu moeilijker op te zetten is. Simon meldt dat hij eigenlijk nog geen echte bugs was tegengekomen; hij miste alleen nog wat views. Maar die zijn op het back-end al wel aanwezig, en ook voor de admin zijn die op het front-end al te verkrijgen, ze moeten dus alleen nog algemeen toegankelijk worden gemaakt. Christa is vandaag toch al bezig met ‘known issues’, dus dit kan er dan ook wel bij ­čÖé

Anatoly en ik zijn inmiddels zover dat we een serieuze start kunnen maken met de Android-applicatie. Hij heeft zijn eigen code in subversion gezet, en ik heb vervolgens mijn eigen code daarin ge├»ntegreerd. In eerste instantie is het niet de bedoeling om je eigen gegevens te moeten kunnen aanpassen via Android – maar Anatoly heeft het login-mechanisme al voor elkaar, en met een singleton Http client (ipv mijn eerdere directe URL connection) zijn de cookies ook meteen voor alle views geregeld, en zijn de relevante login-gegevens (lees: de gebruikersnaam) ook beschikbaar. Ikzelf had al uitgevonden hoe je de gebruikersgegevens op je telefoon behoudt tussen de verschillende keren opstarten van de applicatie, dus dat maakt het inloggen nog gebruiksvriendelijker.

Daarmee zijn de belangrijkste hordes waarschijnlijk al genomen. Allereerst gaan we ons op de verschillende views richten – via een menuutje kan je tussen de verschillende overzichten schakelen. Ik ben vandaag bezig geweest met het maken van een ListActivity die per wedstrijdvoorspelling (uit de backend-view inclusief eventuele uitslagen en verkregen punten) een overzichtje toont met wedstrijdgegevens, en dat dus per wedstrijd in een lijst zet. Of dit uiteindelijk de beste UI is weet ik nog niet, er zijn namelijk best veel wedstrijden tijdens het WK, maar het bouwen van een ListActivity is nu iets waar we ervaring mee hebben die we goed kunnen gebruiken bij het bouwen van de andere views.

En daarmee werd het half zes, en alles is wel.