wk voetbalpool webapp: dag 23

Het eind is in zicht! Het back-end is af – en ook geen moment te vroeg. Vandaag om 1 uur hadden we (weliswaar vrij onverwacht) een update-vergadering met Arno (die je je vast nog wel herinnert van dag 1, onze ‘manager’ op dit project). Hij wou weten waar we staan, hoe ver we gevorderd zijn, en wat er nog moet gebeuren. Jan-Willem heeft de ‘virtuele stand’ gisteren en vandaag afgemaakt; en na wat testen en bijvijlen veroorzaken de geaggregeerde status-update views van de verschillende gebruikers nu ook een heel stuk minder vaak een cascade aan events. Het grootste gedeelte van de tijd van het oplossen hiervan heeft er uiteindelijk in gezeten dat ik mijn VM toch ook maar heb bijgewerkt met een lokale Tomcat-installatie e.d., en met het testen van de nieuwe view. Hopelijk houdt het ding het in de boze buitenwereld ook uit.

Het front-end vergt nog wel wat aanpassingen. Afgezien van de functionele dingen is de styling nog een lopend issue; Simon heeft zich hier inmiddels voltijds op gestort. Natuurlijk moet de web-applicatie er op alle gangbare browsers er goed uitzien en hetzelfde reageren, maar natuurlijk zul je altijd zien dat Internet Explorer en Safari de style-sheets net anders renderen dan Firefox en Chrome, terwijl die op hun beurt weer een restrictie hebben op AJAX-calls die alleen maar gedaan mogen worden naar de originele server waar de JavaScript zelf ook vandaan komt, op straffe van die HTTP statuscodes 0 (nul) die we al eerder waren tegengekomen. Dat is in onze huidige setup nog niet het geval; de back-end- en front-end-wars staan dan misschien wel op dezelfde machine met dezelfde hostname, maar de poort waarop ze luisteren is niet hetzelfde, wat AJAX dus dan ook weer niet goed vindt. Hier moeten we dus op letten als we binnenkort live gaan.

En dat zal niet zo lang meer duren. Het verwachte resterende front-end-werk loopt in de orde van nog maar een paar dagen om alle resterende functionaliteit recht te krijgen en de styling glad te strijken; het back-end is nu af; en aan de Android-applicatie wordt hard gewerkt, maar omdat die maar een beperkte functionaliteit hoeft te hebben en het skelet al staat, verwachten we daar ook niet heel veel werk meer van. Alleen de iPhone-applicatie hebben we nu definitief afgeschreven. De toelatingseisen voor de Apple Store zijn erg restrictief, we hebben nauwelijks mensen met een iPhone om op te testen, de kosten zijn te hoog en de verwachte doorlooptijd is te lang, terwijl er voor ons relatief weinig extra voordeel aan zit qua showcasing. Ook het Symbian- en Windows Mobile-platform heeft niet dàt wat we zoeken. Daarentegen gaan we wel nog een mobiele website maken, zodat telefoongebruikers toch aan de gang kunnen. En wat we verder nog willen doen is over de hele applicatie technische uitleg-pagina’s maken waarin we de gebruiker inzicht geven in hoe de applicatie zelf in elkaar zit. WK-pool-websites zijn er zat, en voetbal is niet Sogyo’s core business – maar dit is een mooie manier om de applicatie tot showcase te kunnen maken.

Het wordt nu dus zo snel mogelijk uitzoeken waar we onze applicatie (met alle eisen van dien) zo goed mogelijk kunnen hosten in termen van flexibiliteit, kosten, en ervaringsopbouw. Wordt het inderdaad de Amazon EC2 of kiezen we (of zelfs: moeten we kiezen voor) een meer traditionele hosting-vorm? De hosting moet ook snel geregeld kunnen worden, omdat we eind volgende week zo’n beetje klaar willen zijn met ons project: dan moet het front-end af en gedeployed zijn, de bijbehorende back-end en database draaien (Linux-only weet je nog wel), en willen we een wat serieuzere test afgerond hebben. Het idee is om tegen die tijd een volledige mini-WK-doorloop te hebben gedaan, met weliswaar een beperkt aantal wedstrijden, maar waarbij wel ons hele team voorspellingen heeft ingevoerd, eigen groepen heeft aangemaakt, status updates doet, wedstrijduitslagen worden ingevoerd door de admin, de stand regelmatig wordt opgevraagd binnen de verschillende pools, iemand zijn wachtwoord vergeten is, enzenzenz. En als alles dan goed gaat… we zijn al bezig met een domeinnaam-aanvraag…!

En daarmee werd het half zes, en alles is wel.