wk voetbalpool webapp: dag 29

We zijn live! Dit is natuurlijk nog wel de testfase, maar er is in elk geval al iets te zien op http://wkpoolmanager.nl/wkpoolapp

Vandaag is het grootste gedeelte van de dag opgegaan aan het opzetten van onze kersverse EC2-server. Je kan bij EC2 kiezen tussen een aantal voorgebakken images die Amazon beschikbaar stelt, of een behoorlijke sloot door de community gemaakte images. Het probleem van die laatste is echter dat er alleen makkelijk info te vinden is over ongeveer welk besturingssysteem het ding bevat, maar nog niet eens altijd welke versie, laat staan wat erop is geïnstalleerd of welke services en poorten er allemaal open staan. Toch niet helemaal ideaal. Dus voor een Amazon-image gekozen. Het probleem daar echter van, is dat ze alleen maar op Fedora 8 gebaseerde images hebben – toch niet de meest recente, nu Fedora 13 er al aan zit te komen.

En dat levert dus ook de nodige problemen op. Allereerst is het sowieso even uitvinden hoe het allemaal werkt met EC2. En daarna moet het ding ingericht worden. Eerst dus een Tomcat installeren. Helaas blijkt niet versie 6 maar alleen versie 5 in de repository te zitten – hopelijk gaat dat goed. Nog de standaardpoort van 8080 naar 80 gezet zodat de EC2 firewall niet in de weg zit, testen, en… niets. Er volgt een uitgebreide zoektocht naar welke poorten er allemaal wel en niet openstaan, welke routing er plaatsvindt, hoe de firewall ingesteld staat, hoe EC2 precies ingesteld moet worden, hoe je ec2-authorize gebruikt, hoe je dat op Fedora8 installeert – maar uiteindelijk blijkt het natuurlijk weer iets heel doms te zijn: we hadden in een van de tomcat-configuratiebestanden naar best practices commentaar toegevoegd dat die poort gewijzigd was, maar daar twee minnetjes voorgezet zodat die regels op zouden vallen. En ja, dat vindt xml dan weer niet goed, en dan start tomcat dus niet op, en dan zie je dus niets. Weer een paar uur ‘nuttig’ besteed…

Daarna is CouchDB aan de beurt. Die zit nog helemaal niet in de Fedora8-repository. Dus dat wordt de tar-ball downloaden en handmatig compileren… ware het niet dat’ie zelf daarvoor ook nog de nodige vereisten heeft – zoals allerlei bibliotheken, hulpprogramma’s (en dan niet alleen het programma zelf, maar ook de -devel varianten), en een recente versie van Erlang. Erlang zit wel weer in de repository, maar dus niet een recent genoege versie. Ook die moet dus handmatig gedownload en gecompileerd worden. Nu komt mijn (inmiddels grotendeels onder het stof verdwenen) ervaring met Linux-From-Scratch goed van pas, en tegen een uur of drie is de server up-and-running, draait CouchDB onder zijn eigen groep- en user-account, en is er een wkpool-database aangemaakt.

Daarna bouw ik nog even verder aan mijn werk van gisteren om het verwijderen van groepen mogelijk te maken. Daarna kan ik namelijk een mooie nieuwe verse (maar wel experimentele) war bouwen om op de EC2-machine te installeren. Ook het koppelen van onze domeinnaam aan deze machine wordt nu geregeld. Toegegeven, het verwijderen van groepen werkt nog niet helemaal jofel (een aantal views moeten nog verwerken dat de groep weg is) maar het back-end draait in elk geval al wel.

Ook het front-end wordt vervolgens geüpload. Het geheel blijkt nog niet helemaal goed over te komen, maar een eerste indruk is al wel te zien. Natuurlijk, er zijn nog helemaal geen gebruikers, groepen, wedstrijden, of enige andere serieuze vorm van data aanwezig op de wkpooldb; de juiste fonts werken nog niet, mails worden nog niet verstuurd, en de verwijzing van wkpoolmanager.nl naar wkpoolmanager.nl/wkpoolapp werkt ook nog niet zoals het hoort – maar als je naar http://wkpoolmanager.nl/wkpoolapp gaat kan je je alvast registreren en de site een beetje bekijken. Nogmaals, het is pas opstartfase en de database wordt vast nog wel eens leeggegooid voordat we echt live gaan – maar je krijgt alvast een eerste idee.

En daarmee wordt het half zes, en alles is wel.