Linux en Spelletjes

Nee Linux en spelletjes is géén oxymoron.

Spelletjesavond
Gisteravond hadden we een spelletjesavond bij Sogyo. Het was gezellig. Een grote groep speelde op de Wii en een andere groep op de PC. Ik had ook bordspelen mee genomen maar de interesse was er die avond niet. Ik was die avond ook de oudste aanwezig volgens mij.
De spellen waren oud FPS spellen die uit de kast onder het stof vandaan waren gehaald. Overigens wel jonger dan ik, ik kom uit het Digger tijdperk.

Aangezien ik van 6:30 tot 14:30-15:00 werk en momenteel in Bunnik gedetacheerd ben was ik ruim op tijd. We zouden om 18:00 aftrappen met wat pizza.
Ik werk over het algemeen onder Linux (ik gebruik Ubuntu 10.04 Lucid Lynx) maar heb ook Windows XP Professional op mijn PC staan. Een collega kwam naast mij staan en zei: “Je zult vast wel naar Windows gaan om mee te doen met spelen”. Voor deze spellen wel maar over het algemeen zijn er erg goede en mooie spellen beschikbaar onder Linux.

Laat ik eens een mooie opsomming maken van spellen voor Linux (en vaak ook Windows) die Open Source zijn (en leuk want dat lijk mij ook een goed criterium).

CUBE


Een zeer mooi FPS spel. Beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Het bijzondere van dit spel is hoe men een map maakt: door binnen in het spel alles aan te passen. Dit is zelfs mogelijk met meerdere mensen tegelijkertijd.
Tevens is er nog een andere editie beschikbaar genaamd AssaultCube. Een CounterStrike look-a-like.

Link: http://cubeengine.com/

Nexuiz


Dit is een zeer grafische FPS spel. Doet denken aan de Unreal series. Ook weer beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Van dit spel wordt gezegd dat het de mooiste Open Source FPS beschikbaar is. Dit spel is tegenwoordig ook te vinden onder de naam Xonotic (een fork) vanwege het verkopen van de onderliggende engine want er komt waarschijnlijk een console versie op de markt.

Link: http://www.alientrap.org/nexuiz/

Warzone 2100


Niet iedereen vind FPS spellen leuk. Misschien is een Command and Conquer kloon misschien meer iets voor jou. Dit spel speelt zich af in de toekomst na een nucleaire oorlog. De opdracht is om een nieuw bestaan op te bouwen en jezelf tegen anderen te beschermen. Ook weer beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
Link: http://wz2100.net/

Armagetron Advanced


Dit is een zeer leuk race spel. Dit spel is een Tron kloon, of ook wel Nibbles (ook wel weer Snake) maar dan 3D. Het spel is zeer snel en je hebt erg goede reflexen nodig om te kunnen winnen van anderen. Beschikbaar voor Windows, Mac en Linux (Geld ook de dedicated server).

Link: http://www.armagetronad.net/

Geïnteresseerd?

Uiteraard kan je ook spellen spelen onder een VM, DOSBox en Wine.

Allemaal erg leuk, maar nu ga ik weer lekker programmeren…