Architectuur en Design

De titel van deze post bevat twee termen die vaak vermengd worden. Architectuur en ‘hoog abstract ontwerp’ worden in de software engineering vaak als één en dezelfde discipline gezien.

Dat is verwarrend en dus niet handig. Een mooie zin die in één klap duidelijkheid verschaft las ik in het NAF boek Architecture: Building Strategy into Design van Jan Dietz, namelijk:

Architecture is not what you see but what shaped what you see.

Dat vind ik een handig ijkpunt. Het geeft je een handvat om bij alle activiteiten na te gaan of je nu met architectuur of met design bezig bent. Het blijkt in de praktijk dan ook dat architectuur zich meer richt op het samenstellen van een reeks principes, uitgangspunten en eventueel verzamelingen aan technologieën en/of patterns, waar je design meer creatief/constructief van aard is. Zo is UML in mijn optiek dan ook meer te plaatsen bij designactiviteiten.