Het nut van daily stand up

In de Pers van 13 September las ik een artikel over multitaskers.
Het is zo dat mensen in wezen niet kúnnen multitasken. Iedere ‘task’ die je ‘gelijktijdig’ uit zou kunnen voeren is in feite een dure wissel van taak in de hersenen.

Als alleen je ping van je telefoon al gaat kost het je 1.5 minuut om de concentratie weer terug te krijgen. Bij ingewikkeld werk als programmeren kan dat oplopen tot wel 15 min!

Hieruit volgt dat de mensen die het beste kunnen multitasken dat het slechtste doen.  ‘ De kwaliteit is 100% minder’ aldus Theo Compernolle (doctor in geneeskunde,psychiater en psychotherapeut).

Dit deed mij denken aan het nut van stand up meetings iedere ochtend en het nut dat ze kunnen hebben (ook buiten een SCRUM context). Wat ik meermaals tegen ben gekomen is dat er gemaild wordt of dit al af is en wanneer dat klaar is.En wanneer er onenigheid ontstaat of onbegrip vermenigvuldigen deze mailtjes zich nog eens met 10.

Ik zie dat sommige van die mailtjes zelfs nog om 23:00 nog verstuurd worden.

Wat nou als bedrijven (SCRUM of niet) gewoon dit soort dingen iedere ochtend zouden bespreken en de taken voor die dag bekend zouden maken? Zouden de programmeurs dan niet veel minder hun mail hoeven te beantwoorden en dus hoogwaardiger kwaliteit werk af leveren?

Ik denk van wel.