Events in the cloud: Pubsubhubbub

Op dit blog komen regelmatig berichten langs over eventgedreven ontwerp en programmeren. Daarnaast is er een gigantische ontwikkeling gaande richting cloud platformen van bijvoorbeeld Amazon en Google.

Deze twee werelden hebben in principe niet veel met elkaar te maken, maar een aantal redelijk recente ontwikkelingen als webhooks heeft de volgende Google Labs ontwikkeling voortgebracht: Pubsubhubbub.

Hoewel eenvoudig in zijn opzet is dit een mijns inziens zeer sterke werkwijze die de manier van ontwikkelen in de Cloud zal gaan domineren. Als ik onze praktijkervaringen met eventgedreven systemen meeneem (binnenkort ook gepresenteerd op de J-Fall) dan is dit een ontwikkeling waar we de komende jaren nog heel veel mee te maken gaan krijgen. Deze manier van werken stelt ons in staat schaalbare systemen te bouwen en de enorme toename aan processing cores beter te benutten. Nu ook in de Cloud dus :).