Agile, Lean: de volgende stap in IT organisaties

December is de maand van overpeinzing. Terugkijkend op het afgelopen jaar min of meer onderbouwd proberen te voorspellen wat komend jaar gaat brengen. Eén erg opvallende trend en een paradox die ik daarin herken wil ik graag delen voordat we het nieuwe jaar ingaan.

In de sofware engineering hebben we de afgelopen jaren de ‘hype’ van agile werken volgens SCRUM in volle hevigheid over ons heengekregen. Zonder “Certified SCRUM Master” kan je je als projectteam eigenlijk niet meer verantwoorden: SCRUM is het antwoord en anders niet. Hoewel er veel hype rond gecreëerd wordt zitten er ook ontzettend veel nuttige ankerpunten in een agile manier van werken en met name SCRUM biedt hier een lichtgewicht framework voor. We worstelen ons als software engineering discipline er in veel projecten meer of minder succesvol mee doorheen en er lijkt in elk geval een soort stabiliteit in deze manier van werken te ontstaan.

Dit brengt mij wel tot de kern van dit betoog: met name in grotere organisaties is het vreemde geval zo dat software ontwikkelteams agile als manier van werken adopteren maar vervolgens het gat naar andere afdelingen (of silo’s) zoals business, beheer, helpdesk of infrastructuur alleen maar groter wordt. Met name de interactie van software engineers met business- en beheerafdelingen is juist erg gebaat bij een min of meer gelijke vorm van werken. Communicatie is al moeilijk genoeg, en als we dan vervolgens als software engineers ook nog eens binnen de organisatie volledig een eigen werkwijze gaan hanteren is het einde zoek.

Enterprise architectuur is het vakgebied dat met name veel bezig is met business-IT alignment, en met name op dit gebied zijn we binnen Sogyo bezig met een volledig nieuwe lijn in software engineering binnen grotere organisaties: de Enterprise Software Engineering opleiding. Hier gaan we volgend jaar verder mee aan de slag.
Voor de tweede afdelingssoort binnen organisaties die ik hierboven aanhaalde, de beheerafdelingen, zien we dat met name binnen grotere organisaties een juist nog flexibele benadering gebaseerd op “Lean Manufacturing” voet aan de grond blijkt te krijgen. Timeboxing is daarin eigenlijk niet meer van toepassing, hetgeen in beheerprocessen ook een onnodige overhead kan veroorzaken. Met name binnen ons traineeship voor de ING (zie ook http://www.werkenbijsogyo.nl) wordt er veel aandacht gegeven aan dit soort interacties tussen afdelingen; in mijn optiek een veel vergeten volgende stap in volledig agile opererende IT organisaties.