De Google Chart API: Té Cool!

Voor mijn huidige project (SogyoSearch) moest ik een statistieken pagina maken. Nu is dit op zich geen probleem: gewoon een paar getallen toevoegen over de zoeksnelheid, zoekwoorden en bezoekers. Maar dit alles is toch een stuk duidelijker met een mooi grafiek. Een grafiek zegt vaak meer dan een stuk tekst.

Tijdens het zoeken op Google kwam ik regelmatig leuke pakketten tegen waarmee een dergelijk grafiek gemaakt kon worden, maar dit was maar zelden gratis en als het al gratis was, zag het er niet uit! Tot ik uitkwam bij de Google Chart API.

De Google Chart API (voor het gemak afgekort tot GCA) biedt de mogelijkheid om erg snel leuke grafieken te maken zoals een Pie Chart, Bar Chart of een Line Chart. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld QR-codes te genereren en om wiskundige formules grafisch weer te geven.

In de API wordt aangegeven hoe er een POST gedaan kan worden, maar ik zal me beperken tot de GET. Dit is namelijk nogal makkelijk. Je gebruikt de standaard html img src= en dan geef je een link mee naar de GCA. In deze link geef je alle configuratie mee en de grafiek wordt gegenereerd als een afbeelding (en dus op je pagina weergegeven).

Een voorbeeld is:

https://chart.googleapis.com/chart?cht=p3
&chd=t:41,12,9
&chs=500x150
&chl=java|ontwikkelaar|sogyo
&chco=007936

(Omdat niet alles op 1 regel paste is het op meerdere regels gezet. Dit is echter 1 lange link!)

Deze link genereert de volgende grafiek:

Een voorbeeld van een gegenereerde wiskundige formule is:

https://chart.googleapis.com/chart?cht=tx
&chl=x%20=%20%5Cfrac%7B-b%20%5Cpm%20%5Csqrt%20%7Bb%5E2-4ac%7D%7D%7B2a%7D

Conclusie

Deze API is vrij duidelijk, maar er is wel erg veel mogelijk. Wanneer je meer wil dan de standaard opties, dan kan je nog wel eens een tijd aan het zoeken zijn. Behalve dat is deze API erg leuk om te gebruiken en het beidt vele coole mogelijkheden! Kortom: gewoon Té Cool!