Het nieuwe platform?

Vaak krijg ik de vraag – op moment dat ik onderstaand plaatje weer eens uitleg op een gastcollege ofzo – wat het nieuwe platform zou worden waar we over een paar jaar software in gaan ontwikkelen. Na de RAD-hegemonie van VB en Delphi hebben we nu al een jaar of 10 een tweetal grotere alternatieven die elkaar aardig in balans houden: Java en .NET natuurlijk.

Zoals bovenstaand plaatje illustreert zien we dat de afgelopen decennia de diverse platformen die in product-ontwikkelland populair zijn geweest (ik hou me hier gemakshalve even niet bezig met het mainframe :)) zo’n beetje een houdbaarheidsperiode kennen van 10 jaar.
Mijn vraag aan de lezer hier is dan ook: wat zou het nieuwe platform zijn? Ik heb zelf nu al een poosje mijn zinnen gezet op JavaScript, zoals ik hier een jaar geleden heb betoogd. Ik zie er echter nog niet heel veel in de praktijk van komen (op bepaalde oud-collega’s na 🙂 ). Wat zou het dan zijn? Google Go? R? Objective C? Toch een doorontwikkeling van de top-zware platformen Java (EE) en Dotnet? Interessant om de Tiobe index d’r ook nog even bij te pakken misschien…