Coden in the zone

Coden vereist opperste concentratie en concentratie is maar een raar iets.

Het is het vermogen om aandacht te geven aan één aspect van je omgeving, terwijl je de rest negeert. Je probeert hierbij bewust je verwerkingscapaciteit toe te kennen aan hetgeen waar je je op concentreert. Ofwel we proberen het gedeelte van onze CPU wat bezig is met die ene taak zo groot mogelijk te houden.

Bijzonder hierbij is dat het limbische gedeelte van onze hersenen de taak heeft om te bepalen of er, als er een nieuwe taak binnenkomt, geswitcht moet worden tussen de bronnen waar we aandacht aan besteden. Als de tent afbrandt of een collega je naam roept dan is dit uiteraard gerechtvaardigd, maar als er een nieuwe email binnenkomt of er rijdt een auto langs je raam, dan is dit ongewenst. Zelf merk ik dit bijvoorbeeld doordat ik me er ineens bewust van word dat ik (onbewust) een gesprek tussen collega’s aan het volgen ben, en hierdoor weer van de rails af ben.

Het aantal afleidingen wat binnenkomt moeten we dus minimaliseren waar mogelijk. Vrijwel alle push notificaties zijn in dit opzicht storend, bijvoorbeeld een “ping” als er een nieuwe email binnenkomt, of een telefoon die trilt als er een nieuw facebook berichtje arriveert. Zet dit gewoon uit, daar is een knop voor!

Om omgevingsinput te minimaliseren probeer ik, en velen met mij, de input van het auditief gedeelte van mijn limbisch systeem te dempen. Ik zet mijn koptelefoon op. Zelfs als er geen geluid uit komt dan helpt dit al.

Als je muziek luistert dan kan mijn concentratie er nog beter op worden, maar ook net zo goed slechter.

De meeste muziek is namelijk niet gemaakt om je bij te concentreren, en muziek die we vinden in de top40 al helemaal niet. Verder bestaat het gros van de radiostations enkel uit storende elementen:

  • muziek (ongeschikt om je bij te concentreren)
  • nieuwsuitzendingen (spraak)
  • dj’s die hun best doen om leuk te zijn
  • reclame (gemaakt om je aandacht te trekken)

Veel van mijn collega’s gebruiken Spotify, maar ook in deze library is de meeste muziek ongeschikt om je bij te concentreren. Verder ben je daarmee ook nog bezig met ad-hoc muziekselectie.

Persoonlijk vind ik muziek met zang, of nog erger reclame’s, funest voor mijn concentratie. Ik luister hierdoor vaak naar techno streams (zonder reclame) zoals deze. Techno (eentonige, repeterende muziek) is vaak saai, maar prima om je op te concentreren. Ik begrijp: daar moet je van houden.

Dus mijn volgende tip is focus@will. Dit is een site welke muziek speciaal selecteert en remastered met als doel: concentratie. Er zijn verschillende “genres” en met een gratis account kun je per dag, per genre, één uur lang  gratis luisteren (dat komt neer op 7 uur per dag). Er is zelfs een experimenteel kanaal voor mensen met ADHD, welke extra snel afgeleid zijn. In deze Ted talk van de oprichter Will Henshall gaat hij verder in op concentratie door middel van muziek.

Laat een reactie achter om te delen waar jij je muziek vandaan haalt om je optimaa te kunnen concentreren!